Yaz Aylarının Korkulu Rüyası; Su Kaynatma Problemi!

Her araç sahibinin en az bir kere karşı karşıya kalabileceği otomobil arızalardan birisi de motorun hararet yapmasıdır. Bir aracın motorunda hararet oluşmasına neden olabilecek birden fazla faktör bulunur. Yolda seyir hâlindeyken aracınızın motorunun hararet yapmasının iki nedeninden ilki, su devir daimindeki arızadan kaynaklı, ikincisi ve daha önemlisi ise gizli hararet olarak adlandırılan pistonun üzerindeki patlamanın hararetidir. 

Hararet Yapan Motora İlk Müdahale 

“Motor harareti yükseldiğinde ne yapılır?" konusunda; motorun hararet yapmasıyla yola devam etmeniz hâlinde, aracınızın yanmasına ve daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabilirsiniz. Bu durum hem sizin hem de aracınızın güvenliği açısından son derece tehlikelidir. Motor hararet yaptığında aracı istop edip, kontağı çalıştırmadan trafiğin olmadığı noktalarda kenara çekerek suyun soğumasını sağlayabilirsiniz. Aracınızın motorunda hararet olduğu takdirde kesinlikle hareket etmemelisiniz.   

Motoru Soğutma Suyu Nedir?

Aracınızda bulunan motor soğutma suyu bir çeşit antifrizdir. Radyatör vasıtası ile soğutulmasından sonra motor bölümlerinde gezerek, motorun hararet yapmasını engeller. Radyatör fanının arızalanması, fan müşirinin bozulması ve motordaki su sirkülasyonundaki boruların su kaçırması nedeni ile motor hararet yapar.

Motor Hararet Göstergesi İdeal Derecesi

Aracınızla seyir hâlinde iken, aracınızın göstergeler kısmında motor hararet göstergesi bulunmaktadır. Gösterge de 50 ila 150 derece arasında sıcaklık dereceleri bulunmaktadır. Bu dereceler arasında 80 derece seviyesi aracınızın ideal motor sıcaklığını gösterirken; derecenin yükselmesi, aracınızın motorunda hararet oluşumunu simgeler.

Radyatör Arızasının Motora Etkisi

Radyatör motorun soğumasına yardımcı olan motor soğutma sıvısı (yani suyunu) soğutmakla görevlidir. Ancak motor, radyatör çalışmasındaki herhangi bir arızadan kaynaklı, soğutacak suyun gelmemesi nedeni ile hararet yapacaktır.

Hararet Müşiri Ne İşe Yarar?

Araçlardaki motor hararet müşiri bir nevi otomatik jikle görevini üstlenir. Motor beynine soğuk bilgisi yerine sıcak bilgisi yollaması durumunda, motor beyni zengin karışım yerine normal karışım yollar. Bu da aracın çalışmasını zorlaştırabilir. Bu gibi bir durumda aracınızın servisinize gösterilmesi kesinlikle en doğru sonucu almanızı sağlayacaktır.

Arabanız yüksek hararette çalıştırılırsa üst kapak contasının yanıp ciddi masraflar çıkarabileceğini unutmayın. Arabanızın bakım ve kontrollerini yaptırarak olası hararet sorunlarına karşı önleminizi alabilirsiniz.

Aracınızın Tamir veya Bakıma mı? İhtiyacı var. Otocase ile Aracınızın İhtiyacını Belirten Talep Formunu Hemen Doldurun. Seçkin Servislerden Teklifler Alın.

Aracımın BAKIMI ve TAMİRİ için hiç vaktim YOK! 

Hangi SERVİSTEN kaliteli UYGUN hizmet alabilirim?

Aracımın bakımı için çok PARA öder miyim?

Bu tür endişeleriniz varsa! Doğru yerdesiniz.

Diğer Bloglar