Yaz Sıcaklarında Klima Kullanmanın Püf Noktaları

Klima (A/C) sisteminin soğutma ünitesi, araç içindeki havanın soğutulmasının yanısıra hava içerisindeki nemi, tozu ve polenleri temizler. Klima devrede olduğunda bile, sıcaklık kontrol düğmesini sıcak konuma getirmişseniz, aracınıza sıcak hava verilir. Bu görevleri yapan ve kış mevsimi boyunca pek kullanım ihtiyacı duyulmayan klimalar, yaz geldiğinde sürücülerin otomobilde en çok ihtiyaç duyduğu konfor sistemlerinin başında geliyor.

Ülkemiz yol koşulları genelde tozlu olduğundan, varsa polen filtresinin zamanında değiştirilmemesi, klima sisteminin içindeki soğutmanın gerçekleştiği evaporatörde toz birikmesine neden olmaktadır. Soğuyan hava, biriken tozun tıkadığı klima borularından rahat geçemediğinden, yeterince soğu/t/ma gerçekleşmiyor. Klima sisteminde soğutmanın oluştuğu nemli bir bölge olan evaporatöre toz zerreciklerinin sızması, zamanla bakterilerin oluşmasına da neden olmaktadır. Biriken bakteriler, bünyesi alerjiye karşı hassas olan sürücüleri rahatsız edebiliyor. Evaporatörde biriken bakterileri yok etmek üzere, bu iş için geliştirilmiş anti-bakteriyel sprey kullanılması öneriliyor.

Klima Kullanım Önerileri:

  • Aracınızı park edeceğiniz zaman, mümkünse gölgeye bırakın. Mümkün olamıyorsa, özellikle ön paneli karton güneşliklerle korumaya çalışın.
  • Aracınıza biner binmez tüm pencereleri açın. Zira klimayı hemen devreye alsanız bile, soğutması zaman alacaktır. Önce aracınızı havalandırırsanız klima için daha etkili bir çalışma ortamı oluşturmuş olursunuz.
  • Şayet dur-kalklı trafikte ya da bir kuyrukta beklemeniz gerekiyorsa, egzoz kokusu almaya başladınız ise, klimanızın ayar düğmesini, içerideki havayı sirküle edecek konuma getirin. Zira önde veya arkadaki araçtan aracınızın içerisine dolacak egzoz gazı, sıcak havanın da etkisiyle baş ağrısına ve hafif çaplı zehirlenmelere sebep olabilir.
  • Klimayı, uzun süreli olarak, çok düşük sıcaklık ayarında ve en üst hızda kullanmayın. Solunum yolu hastalıklarından tutun da, yüz felcine kadar birçok hastalığa sebep olabileceği uzmaanlaarca söylenen bir durum.
  • Kısa süreli de olsa aracı park edip, dışarı çıktığınızda, çocuğunuzu araç içerisinde bırakmayın. Hele de camlar kapalı olarak asla! Aracın iç sıcaklığının çok yükselebileceğini akıldan çıkarmayınız.
  • Klima devredeyken araç kullandıktan sonra, motor bölmesinin altında su damlası görebilirsiniz. Bu normaldir. Çünkü soğutma sistemi, hava içindeki nemi almaktadır.
  • Soğutma sistemi kompresörü, motor gücü ile çalışır. Bu nedenle, kompresör çalışırken motor gücü ve performansında belli bir düşme olabilir.

Özetlemek gerekirse; yazın serinlemek için araç içinde kullandığımız klimalar solunum yolu hastalıklarını artırmaktadır. Bu ve benzeri hastalıkları önlemek için araçlarda klima kullanırken klimaları yüze ve göğse doğru değil, ön cama doğru yönlendirmeniz, hastalıkların önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır.​

Aracınızın Tamir veya Bakıma mı? İhtiyacı var. Otocase ile Aracınızın İhtiyacını Belirten Talep Formunu Hemen Doldurun. Seçkin Servislerden Teklifler Alın.

Aracımın BAKIMI ve TAMİRİ için hiç vaktim YOK! 

Hangi SERVİSTEN kaliteli UYGUN hizmet alabilirim?

Aracımın bakımı için çok PARA öder miyim?

Bu tür endişeleriniz varsa! Doğru yerdesiniz.

Diğer Bloglar