Otomobilde Cep Telefonu Tehlikesi!

Otomobil kullanırken cep telefonu ile kısa mesaj göndermenin tepki süresini uzattığı ortaya çıktı.

Car & Driver dergisi tarafından yapılan bir yol testinde iki sürücünün kısa mesaj okurken ve mesaj yazarken verdiği tepkilerin süresi ölçüldü. Bu tip bir çalışma daha önce sadece otomobil simülasyonlarında yapılmıştı. Amerikan dergisi ise ilk defa gerçek yol şartlarında gerçek bir otomobille bu testi gerçekleştirdi.

Farklı yaş grupları kapsaması için iki farklı yaştaki sürücü üzerinde testler uygulandı. 22 yaşındaki Jordan Brown ve 37 yaşındaki derginin şef editörü Eddie Alterman teste katıldı.

 

Test aracı olarak Honda Pilot süren her iki sürücüye, düz bir çizgide giderken gösterge ekranında çıkan bir işarete cevap olarak frene basmaları söylendi. Böylece sürücülerin tepki süresi ölçüldü.

İkinci testte de sürücülerden, otomobil sürerken bir mesaj okuması istendi. Üçüncü testte de direksiyon başında onlardan mesaj yazması istendi.

Ayrıca alkollü şekilde direksiyon başında mesaj yazarken verilen tepki süresi de ölçüldü. Aynı gün aynı yol şartlarında yapılan alkol testinde sürücüler legal olarak alkol sınırına girene kadar içki içti.

Sonuçlar ise inanılmazdı. Brown, saatte 56 kilometre hızla ayık bir yandan otomobil sürerken ve diğer yandan mesaj okurken fren yapması 6,4 metre sürerken, alkollü haldeyken mesaj yazarken 150 metre sürdü. Brown’a alkollüyken hangi şeritte sürmesi gerektiği iki defa söylendi.

70km/h ile giderken de frene basması mesaj okurken fazladan on metre sürdü. Mesaj yazarken de 11 metre geç frenaj yaptı.

56 kilometre hızda Alterman, mesaj okurken 573 metre, mesaj yazarken de 274 metre daha geç fren yaptı.

112 kilometre hızda Alterman 393 metre, mesaj yazarken de 972 metre daha geç fren yaptı.

Alkollü halde Alterman 56 kilometre hızda, ayık olduğundan 21 metre, 112 kilometre hızda da 45 metre daha geç fren yaptı.

Test trafiğe tamamen kapalı ortamda, yayaların ya da diğer otomobillerin olmadığı bir yerde gerçekleştirildi.

Aracınızın Tamir veya Bakıma mı? İhtiyacı var. Otocase ile Aracınızın İhtiyacını Belirten Talep Formunu Hemen Doldurun. Seçkin Servislerden Teklifler Alın.

Aracımın BAKIMI ve TAMİRİ için hiç vaktim YOK! 

Hangi SERVİSTEN kaliteli UYGUN hizmet alabilirim?

Aracımın bakımı için çok PARA öder miyim?

Bu tür endişeleriniz varsa! Doğru yerdesiniz.

Diğer Bloglar